Mistrz Branży

Co jest w chlebie, że stał się ważną częścią Jego życia? Jak znalazł w sobie pasję do piekarstwa? Jaka jest Jego filozofia chleba i dlaczego tak chętnie dzieli się tą wiedzą i zakwasem Hieronimem? Zapraszamy do rozmowy Anny Kamińskiej z Arkadiuszem Andrzejewskim, znanym Chlebodawcą, o pasji, naturze i zdrowiu.

Zakwas lubi zaskakiwać

W naszej kulturze chleb od wieków otaczano czcią. Pieczenie to był rytuał, który trwał kilka dni, a przed napoczęciem każdego bochenka gospodarz czynił znak krzyża. Dziś tylko najstarsi pamiętają o szacunku wobec chleba. W pieczywo najczęściej zaopatrujemy się w supermarketach. Na szczęście coraz więcej osób zaczyna wypiekać chleb w domu.

Arkadiusz Andrzejewski: W porywie gniewu wyrzuciłem chleb przez okno

Nie mieszka na wsi, nie wyrabia ciasta w drewnianej dzieży, nie pali w piecu drewnem. A jednak chlebom, które piecze bliżej do tych wytwarzanych kiedyś na wsi, niż do tych, które dzisiaj można spotkać na sklepowych półkach. Arkadiusz Andrzejewski. Chlebodawca. Przekonuje, że nie jesteśmy skazani na nadmuchiwane bułki z dyskontów.

JAK PRZYGOTOWAĆ DOMOWY CHLEB?

Polski król chleba - jak szybko, własnoręcznie i przede wszystkim zdrowo - upiec domowy chleb. Nie pali drewnem w piecu, nie mieszka na wsi, używa z powodzeniem nowoczesnych urządzeń, odciążających mięśnie. A jednak wytwarza prawdziwy chleb. Bo to Arek Andrzejewski - jednoosobowa manufaktura. I właśnie za chwilę pokażemy państwu jak przygotować najpyszniejszy polski chleb!

Nazywają go chlebowym świrem. Chlebodawca pokazuje Polakom, że nie są skazani na mrożone pieczywo z Lidla

Nadmuchiwane kajzerki z dyskontu, chleb, który jest żytni tylko z nazwy i rozmrożone pieczywo, sprzedawane jako "prosto z pieca" - takie produkty, pokryte często szynką lub serem, trafiają na talerze Polaków. Przez niską jakość wyrobów piekarniczych spożywamy coraz mniej chleba. Trend się odwraca.